Do savršenog ibrika uz znalačke savjete i Hug&Punch

Bilo da ste pravi zaljubljenik ili tek povremeni uživatelj, u vašoj kuhinji zasigurno posebno mjesto zauzima lončić za kavu koju pripremate po nekoj svojoj, najčešće naslijeđenoj recepturi. 

Ljubav prema kavi gotovo svakom počinje od ovog najstarijeg, tradicionalnog načina pripreme. 

Nekima od nas to je razlog za tiho šuljanje iz kreveta dok naši ukućani još spavaju. Krademo taj mali komad jutra i sebično uživamo u šalici opojnog napitka. 

Neki od nas glasno ritualno lupaju posuđem dok ju pripremaju kako bi prizvali partnera na zajedničko buđenje i planiranje novog dana. 

Nekima je to onaj toliko potreban trenutak kratkog sabiranja nakon dolaska s posla. A vjerojatno svima, to je prva stvar koja nam pada na pamet kad na vrata pozvone prijatelji. Jer ništa našim gostima na bolji način ne govori da su dobrodošli kao opojni miris crnog napitka koji ispunjava prostor.

I malo što tako toplo poziva na ugodan razgovor i druženje kao zvuk lupkanja žličice o džezvu.

Koliko je ova tradicija kulturološki važna, govori i činjenica da je UNESCO tursku kavu uvrstio na popis nematerijalne baštine u Europi.

„Snažna ekstrakcija kave koja odiše orijentalnom atmosferom. U prah mljevena kava i netom prokuhana voda već u startu obećavaju nešto moćno i oštro. Pripremu turske kave, kako je zovu na ovim prostorima, prepričavaju kao legendu. Još čujem nonu kako mi govori kao djetetu da ona podiže pjenu tri puta… Priprema je izgledom slična plesu oko džezve.“ – zaneseno nam priča Domagoj. 

 

 

A kako ju on sprema i koja je tajna pripreme savršenog ibrika u kojem će se istaknuti eterična ulja te naglasiti arome?

„Priprema je jednostavna, ali važno je slijediti točan red vožnje.“ – kaže Domagoj.

Treba vam (za 6 osoba):

  • džezva
  • 3 dcl filtrirane vode
  • 30 g kave (mljevene za ibrik)
  • žličica
  • šalice

Originalno se ova kava priprema u vatrenom tucanom lončiću (džezvi) i servira u malim šalicama – fildžanima. Ali ako vam je praktičnost draža od romantike, sasvim će dobra biti i mala metalna posuda (lončić) s dugačkom drškom i vaše omiljene male šalice. Dobro je koristiti posudu veću od one potrebne za količinu vode kako biste spriječili izlijevanje prilikom podizanja kave.

1. Posudu s filtriranom vodom stavite na vatru i pričekajte da zavri.

2. Maknite s vatre.

3. Dodajte 30 g, odnosno 6 žličica mljevene kave.

4. Dobro promiješajte.

5. Vratite nazad na vatru i pustite da se pjena podigne prema rubu.  

6. Odmah maknite s vatre. Ovo je trenutak u kojem se često griješi – ako ju ostavite duže na vatri, kava će se prokuhati, što će spaliti eterična ulja koja će stoga postati gorka. Takva kava tražila bi puno šećera i mlijeka.

7. Preko pjene prelijte malo vrele vode.

8. Pustite da odleži 30-ak sekundi kako bi se fini prah staložio na dno.

9. U svaku šalicu stavite po jednu žličicu pjene.

10. Zatim svaku šalicu napunite do pola.

11. Dopunite šalice do vrha.

Po želji dodajte malo mlijeka. I uživajte. 

 

Svakako preporučujemo kavu za ibrik iz Hug and Punch linije @home.

U ovoj mješavini savršeno se stapaju egzotični okusi i vrlo intenzivni, oštri mirisi Etiopije sa snažnim tradicionalnim okusima Brazila.

Ekipa iz Hug and Puncha je prži i melje baš za ovaj način pripreme. I to nakon što ju naručite, kako bi do vas stigla uvijek svježa.

Mi smo ju isprobali slijedeći Domagojev vozni red i rezultat nas je oduševio. Tradicionalna šalica je dobila neke potpuno nove slojevite arome i lepršave note. A svom jutarnjem ritualu od sada s razlogom dodjeljujemo etiketu specialty.