Kako odabrati meni za vjenčanje?

Točno se sjećam kad sam se i sama udavala te radila listu prioriteta za naše vjenčanje. Neupitno - hrana i vino automatski su zauzeli prvo mjesto, za par kopalja ispred svega drugoga, kaže Ines.

 

Treće pitanje koje postavim svim svojim klijentima mladencima, nakon što ih pitam gdje su se upoznali i kako su se zaručili, je ono vezano na njihove svadbene prioritete. Svatko ima svoje – nekome je to dekor i cvijeće, nekome automobili u kojima će dolaziti svadbena svita, nekome glazba, a nekome rasvjeta. Točno se sjećam kad sam se i sama udavala te radila listu prioriteta za naše vjenčanje. Neupitno – hrana i vino automatski su zauzeli prvo mjesto, za par kopalja ispred svega drugoga. Za moj vjenčani buket na primjer, cvjećarka se zgrozila kad sam joj rekla da samo iz one kante s ostatkom ivančica sve zgrabi i omota špagom. I bio je savršen! Ali zato za hranu, eh to je već bio drugi par rukava. Vlasnik restorana u seoskom domaćinstvu gdje se održavala naša svadbena večera, rekao je da tek nakon našeg vjenčanja može na godišnji! I on je iznimno ozbiljno shvatio naš svadbeni meni ☺, koji smo isprobavali četiri puta! Da, dobro ste pročitali, četiri puta, a još ni ne živimo u gradu u kojem smo se vjenčali. I dan danas, podosta godina nakon tog jako veselog dana, kad se sjetim te hrane, ne bih mijenjala ni najmanji detalj. 

S obzirom da su moje dvije strasti vjenčanja i hrana, danas ćemo proćakulati o nekoliko savjeta kako doći do idealnog svadbenog menija. Pa krenimo!

  1. TIMING. Nikad nije prerano za početi organizirati vjenčanje. Imate datum? Pobrinite se da su vam i najbitniji dobavljači, baš oni s vrha liste vaših vjenčanih prioriteta, bukirani najviše mjesec dana iza zaruka pa čak i ako planirate održati vjenčanje za dvije godine. Lokacija i catering firma moraju biti rješeni u ovom stadiju (kao i naravno fotograf, bend /DJ i dekorater te svakako dodatne lokacije ukoliko planirate imati vjenčanje od nekoliko dana). Nije se jednom desilo da smo mijenjali datum vjenčanja jer je prioritetni dobavljač bio zauzet. Stoga, primite se posla čim čim prije – tim tim bolje! Onda imate neko vrijeme za opustiti se ☺.
  2. LOKACIJA. Tu se odmah stvari zakompliciravaju, ali i dalje na rješivim razinama. Obožavate restoran, ali ne i njihovu hranu ili obrnuto – mjesto s vašom najdražom hranom ujedno izgleda kao malo bolji vatrogasni dom? Postoji mogućnost da imate najbolje od oba svijeta, a to je da vaše vjenčanje bude na lokaciji koja će vam dozvoliti dovesti svoj odabrani catering ili bar chefa po vašem izboru. U Lijepoj Našoj ovi koncepti su još u povojima, ali razvijaju se polako i sigurno. Dobri chefovi su sve više i više spremni raditi s restoranima u kojima nisu zaposleni, a restorani su fleksibilni da dovedete dio svog tima da svi zajedno naprave jelovnik iz vaše vizije. A ako doista ništa od toga nije izvedivo i lokacija je fiksna sa svojim timom, lijepo kao ja – isprobavajte menu dok ga ne dovedete do savršenstva, ali uvijek ostanite realni! Nemojte očekivati niti forsirati od tima kuhara u seoskom domaćinstvu da rade emulzije i pjenice. Vjenčanje bi trebalo biti skladno, a tu je balans hrane i lokacije iznimno bitan. 
  3. BUDGET. Dobro staro, vječno prisutno, pitanje novca. Odradite domaću zadaću i skupite što više ponuda s raznih lokacija kako bi imali jasnu sliku tržišta i cijena svadbenih jelovnika. Budite realni – koliko možete iz svadbenog budgeta odvojiti za hranu? I računajte da ćete na sve što se tiče vjenčanja, pa tako i hrane, potrošiti u prosjeku bar 10% više. Gotovo nikad manje. Ako vam je hrana prioritet, a menu koji vam se sviđa košta više nego što možete priuštiti s trenutnom listom gostiju, smanjite broj gostiju! Savršena izlika da vaše vjenčanje bude baš onakvim kakvim ste ga uvijek sanjali – s doista vašim najdražima (ok, i svekrva, ne možete ju ne pozvati na vjenčanje 😉 ). 
  4. STIL SLUŽENJA. Svatko na ovo pitanje ima spreman odgovor – služeni menu ili buffet opcija. Koji je vaš izbor? Zašto ne kombinacija? Ljudi vole dinamiku u hrani. Recimo buffet s domaćim drniškim pršutom, paškim sirom, popečcima od povrća i masom kondimenata poput maslina, namaza i umaka, raznih pogača i krekera dok se gosti minglaju i uživaju u predvečerju ispred restorana, nakon toga 2 služena slijeda (idealno topla) i na kraju desert na buffetu. Ponoćni buffet s mini burgerima i roštilj kobasicama uz topli kruh, isto tako na par stanica. I pokrili ste sve! Osim naravno ako niste zamislili vjenčanje vrlo formalnim, bez previše plesa, onda se raspištoljite sa sedam slijedova. Ovo je idealno za manja vjenčanja, recimo do 30 ljudi, kad je naglasak na druženju za stolom, a ne zabavom. Za svakoga ima rješenje ☺
  5. JEDNOSTAVNOST JE KLJUČ. Bio vaš odabrani menu onaj s nekoliko buffet stanica ili sa sedam slijedova, vjerujte mi na riječ kad vam kažem da je jednostavnost ključ i to iz vrlo jednostavnog razloga – ljudi su jako osjetljivi kad se o hrani radi. Dakle pucajte na jednostavno, univerzalno i raznoliko. Nemojte komplicirati, ali nemojte ni ponavljati namirnice u meniju. Birajte bitke koje su vam bitne! Ako baš želite onu najsavršeniju macaron tortu u sedamdeset tri boje umjesto standardne čokoladne sa šlagom, onda popustite roditeljima i neka je za predjelo pršut i sir. Uostalom – to je i jednostavno i univerzalno i većini vrlo prihvatljivo. Samo neka namirnica bude vrhunske kvalitete i pogodili ste pun pogodak! 
  6. NIKAD NEĆETE BAŠ SVE POGODITI SVOJIM ODABIROM. Vezano na stavku broj 5, znajte da nikad, ali baš nikad, nećete sve oduševiti. Možda ćete misliti da jeste, ali to jednostavno nije moguće. Osim ako ste na večeri samo vas dvoje (što, sad kad ovo sve čitate, si vjerojatno i mislite kako nije loša opcija :D), uvijek ali uvijek će postojati netko kome niste pogodili „ćeif“. I to je sasvim u redu! Prihvatite to od samog početka kao nešto što ide „po defaultu“ i  najte se nervirati.
  7. DRŽITE NA UMU VEGETARIJANCE I OSTALU EKIPU. Dobra stara izreka kaže – svatko zna najbolje za sebe! Nemojte osuđivati, budite baš oni cool prijatelji koji će se pobrinuti da osobe s posebnim zahtjevima u menijima budu dobro zbrinuti, toliko da će (a vjerujte mi kad vam ovo kažem!), nakon vaše svadbe hodati okolo i pričati o tome koliko ste ih kvalitetno i brižno namirili. A to je baš super stvar.
  8. BIRAJTE LOKALNO I SEZONSKI. Pogotovo kad je o voću i povrću riječ. Ne želite da vam se služi salata od rajčice na vašem siječanjskom vjenčanju, zar ne? Razgovarajte sa šefom kuhinje vašeg caterera ili restorana i ne bojte se pitati od kuda nabavljaju svježe namirnice, uključujući meso. Na kraju krajeva, radi se o vašem vjenčanju, koje je vrlo vjerojatno samo jednom u životu i apsolutno želite znati, ne samo što ćete platiti, nego točno što ćete vi i vaši gosti jesti. Do zadnjeg detalja. I to onda uključite u pisani meni na stolovima – na primjer, drniški pršut, paški sir ili baranjski kulen. Ljudi vole takve stvari, a u isto vrijeme promovirate najukusnije delicije Lijepe Naše. Tko će ako nećemo mi?
  9. ZDRAVLJE ISPRED SVEGA. Da, znamo da je sushi stanica s japanskim majstorom koji baca noževe veliki hit na eventima, ali jeste li sigurni da želite služiti sirovu ribu na svom ljetnom vjenčanju? Ovakve akrobacije ostavite za djevojačku, a za svoj svadbeni meni dobro promislite o tehnikama pripreme hrane te da li postoji i najmanja mogućnost trovanja. Sjećate se one svadbe u Osijeku kad se dvjesto ljudi zarazilo salmonelom? Sjećate. I ja. I svi ostali vjerojatno. Ne želite biti dio te statistike.
  10. ISPROBAVAJTE SVOJ MENU. Sve dok niste u potpunosti zadovoljni. I ne zadovoljavajte se osrednjim ili isprikama da je nešto sada nedostupno ili nesezonsko. Vi ste njihovi klijenti i imate pravo isprobati svoj svadbeni jelovnik do zadnjeg detalja. Ako budete odabrali buffet opciju, neka vam pokažu slike njihovih prijašnjih izvedbi i zamolite ih da prezentacija bude što vjernija onome što vam se svidjelo na slikama. Također, ako ste odabrali služeni meni, apsolutno nema razloga zašto bi prezentacija svakog od tanjura bila imalo drugačija od one na samom vjenčanju. Pobrinite se da vam postava za kojim ćete isprobavati jelovnik bude identična onoj koja će se postavljati za vas i vaše goste na samoj večeri. I ne bojte se isprobavati više stvari – zato tastinzi i postoje, da nađete najbolju opciju s kojom ćete vi biti zadovoljni, gosti oduševljeni, a restoran siguran da može izvesti baš to.
  11. NE D’O BOG DA VAM NETKO ODE GLADAN SA SVADBE. Trebam li vas podsjetiti gdje živimo i da vas neće more Jadransko oprati bude li strina Pavica otišla kući iole neprejedena? Šanse su velike da će vam ostati i viška, ali bolje višak nego manjak. I to se ne mora bacati, naprotiv! Dogovorite s restoranom što ćete sa ostatkom hrane ili još bolje, dostavu u pučku kuhinju, neki starački dom ili uzmite ono što može stajati za sutra doma, ali dobro se pobrinite da porcije nisu siromašne. Po hrvatskim svadbenim standardima.

Eto to vam je to. Jedanaest savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći u biranju menija.  A mislili ste da je to jednostavni dio? 

Sretno vam i prijatno!  

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.