Malt, Single Malt

Kako bi rekli Škoti, Slàinte Mhath (Uzdravlje!)

Rozić, Kruno Rozić

Dragi Šmekeri,

Nadamo se da će vam ovaj mali osvrt na single malt whiskye pomoći da se upustite u ovaj čarobni svijet, bez predrasuda da samo frajeri poput Jamesa Bonda piju Macallan (pije ga i M, btw), bez straha da ćete pogriješiti u načinu ispijanja i bez sumnje da zaslužujete ovaj luksuz.

Glavni današnji zadatak je demistificirati ovu kategoriju i pobliže shvatiti zašto određeni single malt whiskyi svake godine postavljaju sve više rekorde u milijunskim iznosima postignutim na aukcijama u Sotheby’su.

NEF_5656

Škotski single malt whisky mora biti proizveden u Škotskoj, u jednoj destileriji, od 100% sladnog ječma (malted barley), destiliran u bakrenom kotlu, odležan minimalno 3 godine u drvenim bačvama zapremine manje od 700 litara i punjen u boce s minimalno 40% alkohola.

Kako bi i ovaj članak održali jednako „pitkim“ kao npr. The Macallan, najpoznatiji single malt whisky na svijetu i omiljeni whisky našeg dragog Bonda, ukratko ćemo i objasniti pravila koja nisu jedina, ali nam daju jasan pogled na ovu famoznu kategoriju.

Sladni ječam je daleko najaromatičnija žitarica koja se koristi u proizvodnji alkohola. Ječam se namače u vodi i zatim se suši, kako bi se zaustavilo klijanje i zadržala bogata energija – koja nam pak nakon miješanja s vodom te nakon fermentacije i dvostruke destilacije daje prepoznatljivi „new make spirit“, koji će jednog dana postati Single Malt Whisky.

Iako je sirovina iznimno bitna, u slučajevima poput dugo odležanih single malt whiskya, upravo je odležavanje čimbenik koji razlikuje dobre od odličnih. Odležavanje u bačvama whiskyu daje do 80% aroma i u slučaju vrhunskih whiskya poput The Macallana – 100% boje (psst – ali u Škotskoj nije zabranjeno bojanje whiskya).

IMG_20190620_150520

Upravo to umijeće odležavanja je izdvojilo neke proizvođače na tržištu kao najbolje. Na primjeru Macallan destilerije možemo vidjeti koliko im je bitan dio sazrijevanja whiskya. Stuart MacPherson, Macallanov Master of wood, osoba je koja kontrolira svaki korak – od stabla do kontakta s whiskyem. 

U slučaju Macallanovih bačvi, katkad prođe i 5 godina od sječe stabala do trenutka kada savršeno pripremljena bačva dolazi u Speyside upoznati svoj prvi whisky. Svjetski poznati izričaj i stil kuće Macallan je svakako odležavanje whiskya u bačvama „začinjenim“ španjolskim Olorosso sherryjem iz pokrajine Jerez i to do 18 mjeseci. Niži postotak alkohola u ovim vina je omogućio puno veći potencijal okusa koji možemo dobiti iz bačvi, za razliku od bačvi u kojima je prije odležavao jači alkohol, npr. američki whiskey. Također, whiskyi odležani u ex-sherry bačvama od europskog hrasta daju predivne suhe, voćne i prepoznatljivo pikantne arome.

dvasrcaikuhača_macallan drinking at home

Po svemu rečenom, vidimo da je svijet single malt whiskya puno kompleksniji od samo broja koji nosi na svojoj etiketi. Whiskyi koji nose oznaku starosti na sebi praktički uvijek imaju i velik udio puno starijih viskija od broja koji vidimo na boci, međutim, po škotskom zakonu, na boci smije biti naveden samo najmlađi koji se koristi u tom izdanju. 

Npr., The Macallan 12 y.o. Double Cask, označava da se u toj boci nalaze whiskyi od 100% sladnog ječma, destilirani dva puta u malim bakrenim kotlovima, odležani u bačvama od američkog i europskog hrasta začinjenim Olorosso sherryjem, od kojih je najmlađa kap stara 12 godina.

dvasrcaikuhača_enjoying drinks

Da vas ne bi odjednom napali s informacijama o svih 5 regija single malt whiskya koje su službeno priznate od strane SWA (Scotch Whisky Association), za kraj ćemo se zadržati na dijelu koji je svakom pravom Šmekeru najbitniji – kako uživati u odličnom single malt whiskyu?

Iako će vam whisky puristi uvijek preporučiti da u ovakvim predivnim primjerima umijeća proizvodnje destilata treba uživati samo na jedan način – neat (čisto, bez leda), mi vjerujemo da svatko zaslužuje naći svoj način uživanja u single malt whiskyu pa smo vam pripremili četiri jednostavna prijedloga koji su „quite neat“, ali nisu bez leda 😉

dvasrcaikuhača_whiskey perfect serve

*Dodavanjem malo vode u vaš whisky, spustit ćete postotak alkohola i dozvoliti whiskyu da se još dodatno aromatski „otvori“. Probajte prije i nakon dodavanja te uživajte u različitim rezultatima kao pravi Šmeker.

dvasrcaikuhača_macallan whisky glass ice

*Ukoliko se ne osjećate dovoljno hrabro da iskušate neki od jednostavnih koktela navedenih niže, ne možete pogriješiti s klasičnim „on the rocks“ načinom posluživanja. Preporuka: odaberite jedan veći komad leda umjesto puno manjih kockica kako bi kontaktna površina bila manja i dilucija sporija.

NEF_5721

*Škotska verzija bezvremenskog klasika Manhattan će vam pokazati kako se odličan whisky ne može „pokvariti“ korištenjem u koktelu. Rob Roy, koktel koji je dobio ime po škotskom heroju iz narodnih priča, možete pripremiti i kod kuće.

60 mililitara The Macallan 12y.o. / 30 mililitara dobrog slatkog vermuta / nekoliko kapi aromatičnih bittera rashladimo miješanjem s ledom i prelijemo u hladnu coupe čašu bez leda.

Klasik, bezvremenski klasik 😉

NEF_5741

*Pravi Šmekeri se ne moraju naći u luksuznom okruženju poput Casino Royalea kako bi uživali u vrhunskom piću, već to mogu i u udobnosti vlastitog doma. Fenomenalan single malt whisky, poput The Macallana 15, pomiješamo sa željenom količinom sode ili mineralne vode preko leda (mi volimo 1:2 omjer whiskya i sode) i uživamo u još jednom klasiku: Scotch&Soda. Ovaj način ispijanja dozvoljava nam da uživamo u praktički nepromijenjenom okusu odličnog whiskya, ali u ozbiljno pitkoj varijanti.