Topla vina za hladne dane

VINSKA KOLUMNA KSENIJE MATIĆ

Temperature su debelo niske, a kroz prozor promatramo pahulje ili slušamo hladni vjetar kako zavija uz toplu dekicu na kauču. Iako bih osobno potpisala da ljeto traje čitavu godinu, ima nešto posebno i u tom osjećaju opuštanja iza posla ili lijenom vikendu navečer kad se utoplimo i natočimo si čašu vina. A koje vino najbolje paše uz dekicu? – Pa neko „toplo“.

Ovdje naravno ne govorimo o kuhanom vinu, već o vinima koja imaju jače tijelo, s nešto višim postotkom alkohola, snažnijom taninskom strukturom, a često su zaokružena i dužim odležavanjem u drvu.

recept-za-ultimativnu-pizzu-maslinovo-ulje-vino-vinska-čaša-dva-srca-kuhača

SYRAH / SHIRAZ 

Jedno od vinogradarski toplijih europskih područja svakako je dolina rijeke Rhone, gdje prevladava sorta Syrah. Arome kupina, crvene ribizle, borovnica, crnog papra, mediteranskog bilja, sladića, dima, suhog mesa – samo su neka od glavnih obilježja ove zanimljive sorte. Tijelo je umjereno prema jakom, kiseline su fino izražene, tanini također, alkohol je umjeren prema povišenom. 
Ista sorta, ali u drugim dijelovima svijeta (prvenstveno Australiji) i pod malo drukčijim imenom – Shiraz, malo je više vremena provela u teretani pa je isklesala snažno tijelo, bogato taninima, s visokim alkoholom te aromama zrelog i ukuhanog tamnog bobičastog voća, eukaliptusa, tamne čokolade, papra, sladića, božićnih mirodija, vanilije, kave… Shiraz je prava voćno-začinska bomba i odlična „grijalica“ dok vani lete pahulje.

večera-za-dvoje-vino-sir-cvijeće-svijeće-steak-dva-srca-kuhača

GRENACHE

Zadržimo li se još malo na relaciji Rhona-Australija, neizbježna sorta je Grenache. U Južnoj Rhoni naći ćemo je kao nositeljicu moćnih kupaža poznatih pod sinonimom GSM (Grenache-Syrah-Mourvedre), od kojih je najpoznatija (i najšmekerskija!) apelacija Chateauneuf-du-Pape. U fokusu je zrelo i ukuhano crveno voće (jagoda, trešnja, malina), prosušeno bilje, zemljane i kožnate note. Chateauneuf-du-Pape u mladosti je pravi grubijan, s izraženim alkoholom i čvrstim taninima, dok ga godine odležavanja smiruju, zaokružuju i obogaćuju.
Australski Grenache na sličan će način kao Shiraz pokazati svu moćnost džemastog crvenog voća i začina, u kombinaciji s visokim alkoholom i srednje izraženim taninima. 

Domovina Grenachea je zapravo Španjolska, gdje pod nazivom Garnachanailazimo također na poprilično snažna vina, osobito u apelaciji Priorat. Međutim, najpoznatija španjolska vina svakako dolaze od sorte Tempranillo, a poznata su nam pod nazivima apelacija Rioja i Ribera del Duero, gdje dulje odležavanje u hrastu i viši postotci alkohola osiguravaju „toplinu“ i bogatstvo aroma zrelog voća.

aperitivo-za-dvoje-crveno-vino-dalmacija-babaić-snack

MALBEC

Sorta koja je svjetsku slavu doživjela u dalekoj Argentini je Malbec. Ako niste čuli za kombinaciju steak i Malbec, onda uistinu niste šmeker. Radi se o moćnom vinu, punom aroma zrelog tamnog bobičastog voća (kupina, borovnica, šljiva), ljubičica, cimeta, klinčića, vanilije, jakog tijela s mnogo tanina, umjerene kiseline i visokog alkohola. Zvuči baš kao ono što nam treba dok vani dere sjeverac.

ITALIJA

Možda najveći svjetski „rasadnik“ moćnih crvenih vina je Italija. I kad kažemo moćnih, vjerujte nam na riječ, jer sve su komponente tu – snažan alkohol, mnogo tanina, a u određenim sortama i iznenađujuća kiselina. Svi šmekeri, a i ptice na grani, već znaju za Amarone della Valpolicella ili fensi Supertoskance. Svakako si u svoju šmekersku bilježnicu zabilježite i Primitivo, sortu koja se uzgaja u regiji Puglia. Radi se o istoj sorti kao što je američki Zinfandel, odnosno naš Crljenak kaštelanski (Tribidrag) – u svim međunarodnim i domaćim verzijama dobar izbor za ugrijati se.

HRVATSKA

Bogatstvo hrvatskih autohtonih sorti vidljivo je i u ovoj stilistici, stoga neka vam se u čašama svakako nađe Babić, osobito malo odležaniji. Dobar izbor će biti i motovunski Teran, koji je dosta koncentriraniji i puniji od onih sa susjednih mikrolokacija. Za šmekere koji vole istraživati, predložit ćemo Trnjak – gust, ekstraktan, sočan.
Za kraj nećemo puno opisivati, samo ćemo reći: Plavac Mali. Sinonim moćnosti hrvatskih vina, osobito s ekstremnih položaja kao što su Dingač, Postup i Mili na Pelješcu, Ivan Dolac na Hvaru ili Murvica na Braču. Nema te zime koju plavac ne može ublažiti.

Ostavljamo vam fini izbor vina za svako šmekersko nepce i sve vremenske uvjete, preostaje nam još samo sljubljivanje, a tu definitivno pričamo o mesu, mesu i još malo mesa. Svakako birajte steakove sa žara, tradicionalne pašticade, divljač, janjetinu, burgere, rebarca. U verziji druženja s ekipom ili uz film i toplu dekicu, sjajno će vam pasati i zreli, tvrdi sirevi


Utoplite se uz omiljenu čašu vina i uživajte u siječnju!

360 - Decanter Gold 2018 (80)
Ksenija Matić, Certified Sommelier @court_of_ms_europe