7 stvari o kavi koje morate znati

Bilo da se radi o ritualu ispijanja jutarnje kave, početku novog projekta, pripremanju ispita ili nezaobilaznom pozivu “idemo na kavu”, vjerujemo kako je većini ljudi teško zamisliti dobar početak bez jednog od najpopularnijih napitaka na svijetu – kave.

Koliko je kava svjetski popularna pokazuje činjenica i da postoji više od 80 različitih brandova kave. Istinske kavopije vrlo lako uočavaju kvalitetu pojedinog branda te ne pristaju na kompromis.

  1. Kava je voće duge povijesti

Kava je voće koje raste na stablu, zimzelenog grma i drvenastih stabljiki koje rastu izravno iz zemlje, a mogu biti dugačke čak i do nekoliko metara visine. Dozrijeli plod je tamnocrvene boje koja podsjeća na trešnju, a u sebi sadržava dvije sjemenke. A kako je kava postala to što je danas govori nam legedenda prema kojoj je pastir imenom Khaldi primijetio da su njegove koze bile pune energije nakon što su jele plod s tog grma. Vidjevši to i sam je odlučio probati taj plod, međutim gorko se iznenadio okusom te je plod bacio u vatru. Nakon toga se počeo širiti fantatičan miris te je, prema toj legendi, nastala prva pržena kava na svijetu. 

Kofein je prirodni pesticid kave

Kofein je alkaloid ksantina koji se nalazi u listovima, sjemenkama i plodovima biljaka poput kave. Zaslužan je za gorak okus kave, a djeluje i kao stimulans. U velikim količinama izaziva dehidraciju, no u optimalnim količinama ima mnoge pozitivne učinke – ubrzava metabolizam, potiče motoričke sposobnosti i izvor je antioksidansa. Također, prema nekim istraživanjima povezan je i sa smanjenim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti! Ipak, zbog svojeg stimulirajućeg djelovanja dobro je slijediti europske preporuke pri konzumaciji kofeina koje kažu da odrasla osoba ne bi trebala konzumirati više od 400 mg kofeina po danu. Samo usporedbe radi, jedan espresso u prosjeku sadržava oko 80 mg kofeina. Prilično ohrabrujuće za sve kavopije!

Iako postoji više od 100 vrsta, najviše se koriste dvije vrste kave koje rastu u različitim područjima, drugačijeg su okusa i otpornosti na vanjske utjecaje

Dvije najpoznatije vrste kave su Arabica i Robusta. Arabica, koja čini 70 % svjetske proizvodnje kave, potječe iz originalnog drveća kave otkrivenog u Etiopiji. Ima mali postotak kofeina što je čini osjetljivom na temperaturu, bolesti i parazite. Raste na nadmorskoj visini od 800 do 2600 metara, a plantažno se u najvećoj mjeri uzgaja u Južnoj Americi gdje se odvija čak 45 % svjetske proizvodnje. Robusta, s druge strane, čini oko 30 % svjetske proizvodnje kave. Bogata je kofeinom što je čini otpornijom na vanjske utjecaje. Najvećim se dijelom uzgaja u središnjoj i zapadnoj Africi, dijelovima jugoistočne Azije i u Brazilu. Raste na nadmorskoj visini od 0 do 900 metara, a tijekom godina se često zanemarivala i prerađivala industrijski što je rezultiralo kavom lošije kvalitete.

Finci piju najviše kave u Europi

Iako  se na ovom dijelu Europe volimo hvaliti svojom sposobnosti ispijanja kave i nakostriješi nam se kosa na glavi kad se netko usudi espresso nazvati ekspresso, Finci su zapravo europski narod koji popije najviše kave po glavi stanovnika – čak 10,35 kg po glavi stanovnika godišnje!  Usporedbe radi, Hrvati popiju 4,15 kg dok Slovenci 4,61.

Kava bez kofeina sadržava kofein!

Nemoguće je u potpunosti ukloniti kofein iz kave stoga kava bez kofeina sadržava malo kofeina. Zakonski propisi za kavu nalažu da ne smije biti više od 0,1% kofeina u prženoj kavi, odnosno 0,3% u instant kavi što je otprilike 2 do 4 miligrama po šalici. Ako znamo da espresso sadržava 80 miligrama po šalici, vidimo da je riječ o zaista zanemarivim količinama tako da beskofeinsku kavu bez straha možete piti u bilo koje doba dana!

U svijetu postoji više od 80 različitih brandova kave

Koliko je kava svjetski popularna pokazuje činjenica i da postoji više od 80 različitih brandova kave. Istinske kavopije vrlo lako uočavaju kvalitetu pojedinog branda te ne pristaju na kompromis. A jedan od brandova koji ne pristaje na kompromis po pitanju kvalitete svoje kave je Costa Coffee  čija priča o nastanku to najbolje ocrtava. Robnu marku Costa Coffee su 1971. u Londonu osnovala braća Sergio i Bruno Costa, doseljenici iz Italije. Braća Costa isprobala su čak 112 mješavina prije nego što su se odlučili za onu dostojnu naziva Signature Blend  legendarne mješavine po kojoj su postali prepoznatljivi. Danas se manje od 5% svih zrna kave u svijetu smatra dovoljno dobrima za kavu Costa Coffee, a misija na koju su se braća Costa uputila kako bi spasila svijet od osrednje kave živa je i danas. 

Costa Coffee dostupna je i na našem tržištu!

Kako bi vas oslobodila svih nedoumica pri izboru kave, Coca-Cola HBC Hrvatska predstavila je brand Costa Coffee na našem tržištu! Ponuda će uključivati prženu kavu u zrnu, mljevenu kavu i kavu u kapsulama, a moći ćete je pronaći u maloprodaji, svojem omiljenom kafiću i restoranu te će biti dostupna i u obliku kave za van. „Bolje započnite s Costom“ i otkrijte što se događa kad dan započnemo zaista sjajnom kavom.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.