Galette od jabuka
#welovelocal recept za Journal.hr
Moram priznati da se nikad ne držim recepta. Znam da je to valjda najveći grijeh u slastičarstvu koje zahtijeva preciznost, ali kaje tu je. Moj modus je da pročitam cca 10ak recepata, usporedim ih pa iskombiniram svoju varijantu – koja isto tako često varira. U ovom slučaju, radila sam tijesto i s jajetom i bez – jednako je fino. Nadalje, uvijek pokušavam napraviti zdravu verziju pa sam pomiješala pirovo i obično brašno, a šećer smanjila na minimum.
Tijesto:
- 160 gr brašna (pola pirovog, pola običnog)
- malo soli
- 1 žličica smeđeg šećera
- 125 gr hladnog maslaca
- 1-2 žlice hladne vode
- 1 žlica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
- limunova korica
Nadjev:
- sok jednog limuna
- 5 jabuka
- smeđi šećer po volji
- cimet
- prstohvat soli
Premaz:
- 1 jaje
- malo smeđeg šećera
Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto. Naribajte pola hladnog maslaca i s prstima umrvite sve zajedno dok ne izgleda kao pijesak (maslac možete narezeati i na kockice, ali onda imate više posla dok ga umrvite u brašno). Dodajte kiselo vrhnje i mrvicu vode ( ja ponekad ubacim i jedno jaje pa ne treba vode). Sve rukama umijesite u zajedničku masu, formirajte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u fridge na 2 sata. Izvadite pola sata prije nego ćete peći da se malo opusti.
U međuvremenu ocijedite 1 limun i u sok od limuna ubacujte jabuke kako ih režete, da ne potamne (oksidiraju). Dodajte malo smeđeg secera (ja nisam puno jer ne volim preslatko), mrvicu soli (daje na dubini okusa, kak bi se reklo) i cimeta. Razvaljajte tijesto na cca 5 mm na masnom papiru, u koji god oblik ispadne (krug, pravokutnik, kvadrat – svejedno je). Ubacite jabuke na sredinu na hrpu i poravnajte. Ostavite cca 5 cm tijesta sa svake strane pa to preklopite preko jabuka.
Nema veze ako tijesto puca, samo stisnite prstima – spojit će se. Izmutite jedno jaje s malo vode pa premažite preklopljeno tijesto i posipajte s malo smeđeg secera. Pecite na 170 stupnjeva 45-50 min.