Krem juha od celera iliti velouté

Celer je jedna od mojih najdražih namirnica. Korijen celera kupujem na tržnici svaki tjedan i puno ga trošim u svim mogućim varijantama - sirov, kuhan ili pečen.

 

#welovelocal recept za Journal.hr

Mislim da su danas više nego ikad svi postali svjesni da je važno hraniti se zdravo te jesti sezonske namirnice, a ako uz to potičete i lokalnu ekonomiju – ‘di ćeš bolje. 

Uz potres, koronu i ograničenje kretanja, rad od kuće nikad nije bio izazovniji – posebno ako niste doma sami. Ja i inače puno radim od doma, a otkad sam postala mama radim isključivo od doma. Obzirom da obično radim na više projekata istovremeno, multitaskanje i organizacijske sposobnosti su mi uz Nikija (koji uskoro puni 4 mjeseca) zadnjih mjeseci na maksimalnoj razini. 

Trenutno kuham po principu čišćenja frižidera first in – first out, odnosno prvo trošim najpokvarljivije namirnice. Mislim da je to i inače najbolja varijanta, ali prije sam prvenstveno kuhala ono što nam se jelo taj dan.

  • 1 glavica celera srednje veličine (500-600 g)
  • 2 velike žlice maslaca
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 1 litra mlijeka
  • 1 velika žlica senfa (što finiji, to bolje)
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  • grančica timijana
  • krupna sol & friško mljeveni papar
  • prstohvat peperoncina ili ljute crvene paprike
  • listovi peršina narezani na krupno

Ogulite celer i narežite na kockice. U loncu otopite maslac na maslinovom ulju. Ubacite celer i sotirajte (čitajte: dinstajte) 5 min pa dodajte timijan, muškatni oraščić i papar. Prelijte mlijekom i pričekajte dok ne krene krčkati. Poklopite i ostavite da se kuha na lagano pola sata ili dok celer ne omekša. Izblendajte štapnim mikserom  i dodajte senf pa dobro promiješajte. Juhu poslužite s malo peperoncina ili crvene paprike, maslinovog ulja i posipajte s peršinom. 

1 Comment
  • admin
    Posted at 09:45h, 28 veljače

    Sit ei hendrerit voluptatum.