Pavlova torta

 

Pavlova je moja go-to torta za sva godišnja doba - zimi ju radim s lemon curdom, u proljeće s jagodama, ljeti s breskvama, s bobičastim voćem… 

 

#welovelocal recept za Journal.hr

Nisam baš od pečenja kolača (ali zato jesam od jedenja istih ;), jer nemam  ni vremena ni živaca sve precizno mjeriti.

Često napravim meringu pa ju rastrgam i serviram u zdjelicama ili čašama. Tako da – ako vam meringa ne ispadne kako ste si zamislili – lijepo ju razmrvite te pomiješajte sa šlagom i voćem – i eto vam tradicionalnog britanskog deserta koji se zove Eton Mess. 

Meringa:

  • 6 bjelanjaka
  • mrvicu soli
  • 300 gr šećera
  • malo limunovog soka

 

Pekmez:

  • 500 gr bobičastog voća po izboru
  • smeđi šećer
  • malo limunovog soka

 

Krema:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • jagode 

 

Za meringu umutite 6 bjelanjaka. Kad se počnu formirati lagani vrhovi, ubacite mrvicu soli i postepeno dodajte šećer. Što više miksate, smjesa će postajati sve sjajnija. Ovaj put sam koristila smeđi šećer pa je meringa bila lagano bež nijanse, umjesto snježno bijela. Kad ste umutili sav šećer, dodajte limunov sok. Sve skupa miksajte nekih 10ak min – dok se šećer ne rastopi u smjesi. Prebacite na pleh na kojeg ste stavili papir za pečenje. Formirajte u krug željene veličine. Pecite na 150 stupnjeva sat vremena. Ostavite da se ohladi u pećnici s otvorenim vratima. 

Domaći pekmez je zbilja jednostavno napraviti. Moji imaju puno bobičastog voća pa mama to smrzne svake godine da imamo preko zime. Dakle, smrznuto voće u lonac, šećera po volji, limunovog soka po volji i na srednje jaku vatru. Mora lagano krčkati tako da se reducira i postane sirupasto – nekih 20 min, ovisno kako gusto želite. Ostavite da se ohladi u loncu.

Vrhnje za šlag istucite do 3/4 – znači da nije istučeno do kraja, već da ima konzistenciju kreme. Jagode narežite na četvrtine.

Pavlovu spojite nekih sat vremena prije posluživanja. Meringu stavite na pladanj na kojem ćete ju poslužiti. Sloj vrhnja za šlag + pekmeza pa još jednom isto, zatim još malo vrhnja za kraj i jagode na sredinu. Stavite u frižider na sat vremena. 

Kad ju poslužite – nestat će u trenu, vjerujte mi. Zato nemam niti jedne slike kad je servirana 😉

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.