Greek Julep
Kad je 1938. godine Mint Julep postao službeno piće Kentucky Derbyja, najveće konjičke utrke na svijetu, neki izvori tvrde da ih se u ta dva dana prodalo oko 120 000.
Piće koje se bazira na američkom burbonu tek ulazi na mala vrata u naše navike kojima dominira Mojito i G&T, ali mi se nadamo da će vas njegova mediteranska varijacija s Metaxom 12 – pravim duhom Grčke, natjerati da zavolite ovo piće barem upola koliko i mi.
A mi ga baš onako jako volimo.
Sastojci
- 70 ml Metaxa 12
- 10 ml šećernog sirupa*
- 10-15 listova svježe mente
- 5-6 kapi aromatičnog bittera
Metoda
Listiće svježe mente pljesnemo između ruku te njima „namažemo“ unutrašnjost metalne čaše** (tzv. ‘Julep Cup’) ili niske staklene čaše.
Listiće vrlo nježno gnječimo par sekundi te preko njih ulijemo Metaxu 12 i dodamo drobljeni led* do pola čaše.
Energično miješamo od dna prema vrhu 5 sekundi te dodamo šećerni sirup i još malo drobljenog leda. Ponovimo miješanje 5 sekundi i završimo tako da napunimo drobljenim ledom do vrha.
Budući da se radi o drobljenom ledu, trebat će nam slamka tako da savjetujemo korištenje ekološki prihvatljivih materijala npr. metal, bambus, trstika itd. Ukrasimo lijepim, velikim ćupom mente i „nakapamo“ aromatičnim bitterima.
Pro tip za prave šmekere no.1: Šećerni sirup je mješavina vode i šećera u jednakim omjerima koju, suprotno popularnom mišljenju, ne morate grijati. Preko šećera ulijte jednaku količinu tople vode i miješajte (ili protresite u teglici) desetak sekundi, odnosno dok se šećer ne rastopi.
Pro tip za prave šmekere no.2: Metalna čaša, odnosno Julep Cup, se koristi primarno zbog svojstva brze promjene temperature tj. hlađenja pri miješanju, ali i zbog visoke otpornosti na padove, oštećenja, lomljenje i slične ekstremne vratolomije.
Please drink responsibly.
Marko Pećnik, Premium Spirits Brand Ambasador CCHBC Hrvatska