Ljetna salata

Bilo da ste se vratili s GO i krećete u novi radni tjedan ili još uvijek guštate na moru, ova fina salata je osvježavajući ručak kojeg možete napraviti i dan ranije - za sebe ili za svoje goste.

Sastojci

  • kvinoja (3 boje)
  • beluga leća (crna)
  • mahune
  • list peršina
  • menta
  • cherry rajčice
  • Mardešić srdele u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem
  • maslinovo ulje
  • limun
  • mješavina začina
  • aceto balsamico

Priprema

Kvinoju i leću isperite pa kuhajte u slanoj vodi prema uputama na pakiranju (cca 20ak min). 

Beluga leću također isperite prije kuhanja te kuhajte cca 15ak min, ali nemojte soliti vodu da leća ne ostane tvrda.

Kuhanu leću i kvinoju procijedite, pomiješajte te tople začinite maslinovim uljem, limunom te mješavinom začina prema želji. 

Mahune blanširajte 1oak min tako da ih ubacite u kipuću slanu vodu. Ako mahune režete na manje komade, kuhat će se kraće. U svakom slučaju, neka vam ostanu hrskave. Kad su kuhane prema vašoj želji, ubacite ih u ledenu vodu na koju minutu da zadrže boju. Procijedite te dodajte leći i kvinoji.

Cherry rajčice narežite polovice ili četvrtine, list pešina slobodno ostavite cijeli, kao i listiće mente te dodajte u salatu. 

Sve pomijšajte te dodajte još maslinovog ulja, sok limuna i limunove korice, soli i papra te mješavine vaših omiljenih začina po želji (odlično pašu bliskoistočni začini poput zatara ili slične mješavina). 

Na kraju dodajte srdele te pokapajte acetom balsamicom.

 

Poslužite uz čašu finog vina i kruh ili focacciu od kiselog tijesta. 

Dobar tek!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.