Tart od rajčica

Sastojci

Prhko tijesto:

  • 250 gr brašna, plus još malo za posipanje
  • 1 žlica neutralnog biljnog ulja
  • pola žličice soli
  • 125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1-2 žlice hladne vode

 

Nadjev:

_DSC6196

Priprema

Prhko tijesto se zaista isplati napraviti doma. Nije neki kunst, ne morate biti ništa specijalno talentirani i brzo je gotovo. Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, može i do 24 sata. Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno na način da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu – 20 min na 180 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 5-10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev. 

Rajčice narežite na ploške, poslažite na papir za pečenje i posolite. 

Češnjak, bosiljak, peršin i malo soli izblendajte u mikseru. Dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete teksturu paste koju možete razmazati.

Potapkajte rajčice s ubrusom da pokupite višak vode.

Polupečeno tijesto premižite Dijon senfom te ravnomjerno dodajte naribani sir. Začinsku smjesu dodajte žličicom i malo razmažite. Komade srdela rasporedite po cijelom tartu.

Na vrh dodajte ploške rajčica. Svakako ih gusto rasporedite, neka se preklapaju, jer će se pečenjem stisnuti . Lagano premažite maslinovim uljem i popaprite. 

Pecite 45 min do sat vremena ili dok rajčice ne budu pečene. 

Servirajte mlako uz neki fini alkohol. 

Dobar tek!