Tart od rajčica

Ovaj neočekivani tart je savršen snack uz vaše omiljeno piće

Sastojci

Prhko tijesto:

  • 250 gr brašna, plus još malo za posipanje
  • 1 žlica neutralnog biljnog ulja
  • pola žličice soli
  • 125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1-2 žlice hladne vode

 

Nadjev:

Priprema

Prhko tijesto se zaista isplati napraviti doma. Nije neki kunst, ne morate biti ništa specijalno talentirani i brzo je gotovo. Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, može i do 24 sata. Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno na način da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu – 20 min na 180 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 5-10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev. 

Rajčice narežite na ploške, poslažite na papir za pečenje i posolite. 

Češnjak, bosiljak, peršin i malo soli izblendajte u mikseru. Dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete teksturu paste koju možete razmazati.

Potapkajte rajčice s ubrusom da pokupite višak vode.

Polupečeno tijesto premižite Dijon senfom te ravnomjerno dodajte naribani sir. Začinsku smjesu dodajte žličicom i malo razmažite. Komade srdela rasporedite po cijelom tartu.

Na vrh dodajte ploške rajčica. Svakako ih gusto rasporedite, neka se preklapaju, jer će se pečenjem stisnuti . Lagano premažite maslinovim uljem i popaprite. 

Pecite 45 min do sat vremena ili dok rajčice ne budu pečene. 

Servirajte mlako uz neki fini alkohol. 

Dobar tek!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.