Tart od rajčica
Sastojci
Prhko tijesto:
- 250 gr brašna, plus još malo za posipanje
- 1 žlica neutralnog biljnog ulja
- pola žličice soli
- 125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 1-2 žlice hladne vode
Nadjev:
- 5-6 rajčica
- sol
- papar
- 1 režanj češnjaka
- šaka bosiljka
- 2 šake lista peršina
- maslinovo ulje
- 1 žlica Dijon senfa
- 50 gr tvrdog sira – naribanog
- Mardešić srdele
Priprema
Prhko tijesto se zaista isplati napraviti doma. Nije neki kunst, ne morate biti ništa specijalno talentirani i brzo je gotovo. Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, može i do 24 sata. Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno na način da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu – 20 min na 180 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 5-10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev.
Rajčice narežite na ploške, poslažite na papir za pečenje i posolite.
Češnjak, bosiljak, peršin i malo soli izblendajte u mikseru. Dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete teksturu paste koju možete razmazati.
Potapkajte rajčice s ubrusom da pokupite višak vode.
Polupečeno tijesto premižite Dijon senfom te ravnomjerno dodajte naribani sir. Začinsku smjesu dodajte žličicom i malo razmažite. Komade srdela rasporedite po cijelom tartu.
Na vrh dodajte ploške rajčica. Svakako ih gusto rasporedite, neka se preklapaju, jer će se pečenjem stisnuti . Lagano premažite maslinovim uljem i popaprite.
Pecite 45 min do sat vremena ili dok rajčice ne budu pečene.
Servirajte mlako uz neki fini alkohol.
Dobar tek!