Hemingway Sour

Ernest Hemingway volio je dvije stvari – pisanje i rum.

Tako je jednom prilkom, provodeći dane na Kubi probao Daiquiri i rekao barmenu koji ga je pripremio “Sviđa mi se, ali izbaci šećer i poduplaj rum”.

Barmen je koktel nazvao Papa Doble koji je s vremenom uz dodavanje Maraschino likera i soka crvenog grejpa postao Hemingway Daiquiri.

_DSC0087

Ne savjetujemo vam da slijedite njegov primjer, ali je poslužio kao inspiracija za ovo piće u kojem je izbačen liker budući da Mount Gay Black Barrel izrazito aromatičan rum kojem ne trebaju “štake” u vidu drugih okusa. Šećer u ovom piću najviše doprinosi teksturi i pojačavanju okusa, ali ako volite manje slatka pića predlažemo da prepolovite njegovu količinu u recepturi koja je sljedeća:

Sastojci

  • 50ml Mount Gay Black Barrel
  • 40ml svježi sok crvenog grejpa
  • 20ml svježi sok limete
  • 10ml šećerni sirup*

Metoda

U shaker ili staklenu teglicu s poklopcem ulijte sve sastojke, dodajte leda do vrha i snažno protresite oko 10 sekundi. Sve procjedite kroz fino sito u nisku čašu preko leda i ukrasite kriškom svježeg crvenog grejpa.

_DSC0168
_DSC0151
_DSC0178

*Šećerni sirup je mješavina vode i šećera u jednakim omjerima koju nemorate grijati suprotno popularnom mišljenju. Preko šećera ulijte jednaku količinu tople vode i mješajte (ili protresite u teglici) desetak sekundi odnosno dok se šećer ne rastopi.

_DSC0205
_DSC0225
_DSC0253

Pro tip za prave šmekere:

Prije cijeđenja soka iz crvenog grejpa, guljačem za povrće ili nožem odrežemo površinski dio kore (tj. “disk” veličine kovanice) crvenog grejpa u kojem se nalazi većina esencijalnih ulja koje mu daju prepoznatljivi okus i svježinu. Disk kore istisnemo preko vrha čaše i bacimo u organski otpad. 

Dodanom svježinom dobit ćete piće kojim ćete impresionirati i najskeptičnije prijatelje, ali i vrhunske profesionalce.

Živjeli!

Please drink responsibly.

Marko Pećnik, Premium Spirits Brand Ambasador CCHBC Hrvatska

_DSC0265
_DSC0504