Hug&Punch – promicatelji izvrsnosti i specialty scene

Specialty kava kao svjetski trend, doživljava ekspanziju i na našem tržištu. Međutim, zaljubljenici u ovu kavu znaju da je ona više od trenda. Radi se o cijelom pokretu koji promiče vrijednosti održivosti, transparentnosti, znanja i zajedništva.

 

A tu priču najbolje će nam ispričati jedni od pokretača ove scene u Hrvatskoj, entuzijastični dvojac iz Matulja – Nikola Žiganto i Domagoj Trusić koji stoje iza brenda Hug&Punch.

Prve redove ove priče, Nikola je započeo još u djetinjstvu, u obiteljskoj pržionici kave. Nakon godina edukacija u Italiji, Francuskoj i Nizozemskoj, nakon uspjeha na Svjetskom prvenstvu degustatora kave u Londonu, pokretanje posla sa specialty kavom činilo se kao logičan sljedeći korak. Ipak, kako nam kaže, iza ovog posla ne stoji ista logika kao u standardnoj proizvodnji kave.

„Više je tu razmišljanja srcem, nego glavom. Ne samo u mojoj odluci da se bavim ovim poslom, već i u svim dijelovima puta nastanka ove kave. Svaki sudionik tog procesa je prije vođen ljubavi prema kavi, nego poslovnom logikom.“

 

S druge strane, kako bi kava dobila etiketu specialty, visoki i strogo definirani zahtjevi poslovnog procesa moraju biti ispunjeni.

Taj proces započinje od kvalitetnoga tla i velike nadmorske visine. Uzgajivači su najčešće obitelji koje su kroz generacije, cijelog života, posvećene kavi i pripremi tla. Redovno se odriču dijela svog uroda, kako bi selektirana kava na nezavisnom panelu kušača dobila visoku ocjenu koja potvrđuje da zrno zadovoljava standarde iznad komercijalne klase. 

„Jedan od najvažnijih zadataka specialty pokreta, jest podržati ove obitelji i takav način uzgoja. Bez njih nema ni vrhunske kave. Temelj cijele priče je međusobno poštovanje i uvažavanje potreba svakog pojedinca u procesu – od uzgajivača do osobe koja će na kraju uživati u našoj kavi.“ – kaže nam Domagoj iz Hug and Puncha.

A da bi to bilo moguće, važno je i kako se sirova kava obrađuje, ali i tko vam je sprema. 

Stoga je ovaj brend prvi u regiji objedinio sve ključne uloge u procesu – Hug and Punch je dobavljač najfinijih origina kava, vrhunska mikropržionica i najbolji edukacijski centar barista u ovom dijelu Europe.

Kako ipak pravi zaljubljenici u ovaj vrhunski napitak sve češće u njemu žele uživati i kod kuće, uz profesionalne blendove, Hug and Punch je odlučio kreirati i posebnu liniju proizvoda za pripremu kod kuće.

NEF_1623

 

U Hug and Punch @Home ediciji, pronaći ćete blendove za sve stilove pripreme i imati priliku postati svoji specialty coffee kućni baristi.

@Home blend za filter čini kombinacija zrnaca iz Indije i Meksika. Meksička čistoća, slatkoća i dozreli citrusi zaokruženi su kavom iz Indije, punog tijela i supstance.

Spoj prepoznatljive kave iz Brazila, koja je sinonim kvalitete, i zrna iz Perua koja zavode mirisima čokolade i cimeta prepoznat ćete u blendu @Home za moku i espresso. 

Za ipak najčešći način pripreme, tu je i blend @Home za ibrik/džezvu. To je mješavina strukture i snage koju donosi Brazil te lepršavost gotovo ekstravagantnog okusa Etiopije. Mirisi koji će vas zavoditi oplemenjeni su notama kardamoma, klinčića i cimeta.

Svaki blend dolazi u mljevenju idealnom baš za odabrani način pripreme, a za one najveće zanesenjake među nama, kojima ritual počinje od cijelog zrna, tu je i @Home espresso u zrnu.

 “Cilj ove linije proizvoda je da prenesemo emociju u vašu jutarnju šalicu. Vjerujemo da uz naše upute i ova vrijedna zrnca možemo oplemeniti vaše iskustvo uživanja u kavi kod kuće.”- poručuje Domagoj iz Hug and Puncha.

NEF_1577