Krafne
Ovo je recept kultnog londonskog restorana St. John, koji ima i vlastitu pekarnicu. Uštipci iliti krafne su jedan od njihovih signature proizvoda.
Sastojci
- 500gr oštrog brašna
- 65gr šećera
- 10gr soli
- 15gr svježeg kvasca
- 4 jaja
- korica 1 limuna (i naranče, ako volite)
- 155 ml vode
- 125gr omekšalog maslaca
- suncokretovo ulje za prženje
Priprema
Sve sastojke osim maslaca i ulja stavite u posudu od miksera i miješajte 6 min na srednjoj brzini. Zaustavite mikser, sastružite ono što je ostalo na stijenkama posude te ponovno uključite na srednju brzinu i dodajte po 20gr maslaca, dok se u potpunosti ne umiješa u tijesto. Nastavite miješati još nekih 6-8 minuta dok tijesto ne postane glatko, sjajno i elastično te se počne odvajati od posude.
Premjestite tijesto u veliku posudu, koju ste prethodno pobrašnili, te pokrijte krpom, stavite na toplo i pustite da se diže 2-3 sata. Kada tijesto duplo naraste, premijesite ga te ostavite još 4 sata ili preko noći u frižideru ili na balkonu.
Ovo tijesto nije potrebno razvaljati te modlom izrezati, već se krafne oblikuju rukama u okruglice. Kao i regularne krafne, treba ih staviti na pobrašnjenu podlogu te pustiti da se još jednom dignu, nekih sat-dva.
Peku se u dubokom ulju zagrijanom na 190 stupnjeva, po 2 min sa svake strane. Prema originalnom receptu, tople krafne se uvaljaju u kristal šećer, u kojeg možete dodati malo cimeta.