Linzeri
Sastojci
- 100g bademovog brašna ili izblendanih tostiranih lješnjaka
- 125g šećera
- 300g brašna
- 200g maslaca
- prstohvat cimeta
- mrvica soli
- 1 veće jaje + 1 žumanjak
- šećer u prahu za posipanje
- džem od malina
Priprema
Pomiješajte brašno s lješnjacima/bademima, cimetom i soli. Maslac mikserom izmiješajte sa šećerom dok ne postane pjenast, pa malo po malo dodajte umućena jaja. Suhe sastojke umiješajte u smjesu s maslacem, dodajući ih u par navrata, dok se svi sastojci ne formiraju u mekano tijesto. Podijelite tijesto u 4 jednaka dijela, formirajte ih u diskove, zamotajte plastičnom folijom i stavite na sat vremena u frižider da se odmori.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, razvaljajte tijesto na debljinu od 3-4 mm, izrežite modlom veličine 6 mm, ali prije ga svakako umočite u brašno. Obzirom da je tijesto mekano i ljepljivo, razvaljajte ga između 2 papira za pečenje. Ostatak tijesta umijesite s preostalim diskovima.
Istu proceduru ponovite sa sljedećim diskom, ali izrežite sredinu tijesta božićnim ukrasima ili jednostavim krugom. To će biti gornji dio iz kojeg će izvirivati džem.
Kekse pecite 9-10 min na 160 stupnjeva – dok ne dobiju boju po rubovima, ali u sredini ostanu bljedunjavi.
Kad se keksi potpuno ohlade, namažite donje dijelove džemom tako da ostavite rub prazan. Gornje dijelove pošećerite šećerom u prahu prije nego ih spojite.
Bravo, gotovi ste! Uživajte u svojoj božićnoj kreaciji. Pipkavo je, ali se definitivno isplati. Postoji realna šansa da ćete uskoro morati napraviti još jedne. Naši nisu dočekali ni jutro ni goste 😉