Linzeri

Tko bi rekao da 2 keksa spojena džemom od malina mogu izazvati takvo oduševljenje? Shvatit ćete o čemu pričamo kad ih prvi put napravite. Garantiramo da su ovo vaši novi najdraži božićni kolači.

Sastojci

  • 100g bademovog brašna ili izblendanih tostiranih lješnjaka
  • 125g šećera
  • 300g brašna
  • 200g maslaca
  • prstohvat cimeta
  • mrvica soli
  • 1 veće jaje + 1 žumanjak
  • šećer u prahu za posipanje
  • džem od malina

Priprema

Pomiješajte brašno s lješnjacima/bademima, cimetom i soli. Maslac mikserom izmiješajte sa šećerom dok ne postane pjenast, pa malo po malo dodajte umućena jaja. Suhe sastojke umiješajte u smjesu s maslacem, dodajući ih u par navrata, dok se svi sastojci ne formiraju u mekano tijesto. Podijelite tijesto u 4 jednaka dijela, formirajte ih u diskove, zamotajte plastičnom folijom i stavite na sat vremena u frižider da se odmori.

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, razvaljajte tijesto na debljinu od 3-4 mm, izrežite modlom veličine 6 mm, ali prije ga svakako umočite u brašno. Obzirom da je tijesto mekano i ljepljivo, razvaljajte ga između 2 papira za pečenje. Ostatak tijesta umijesite s preostalim diskovima. 

Istu proceduru ponovite sa sljedećim diskom, ali izrežite sredinu tijesta božićnim ukrasima ili jednostavim krugom. To će biti gornji dio iz kojeg će izvirivati džem. 

Kekse pecite 9-10 min na 160 stupnjeva – dok ne dobiju boju po rubovima, ali u sredini ostanu bljedunjavi. 

Kad se keksi potpuno ohlade, namažite donje dijelove džemom tako da ostavite rub prazan. Gornje dijelove pošećerite šećerom u prahu prije nego ih spojite. 

Bravo, gotovi ste! Uživajte u svojoj božićnoj kreaciji. Pipkavo je, ali se definitivno isplati. Postoji realna šansa da ćete uskoro morati napraviti još jedne. Naši nisu dočekali ni jutro ni goste 😉

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.