Smokvica

Prvi ‘terroir gin’ na svijetu – The Botanist sa otoka Islay u Škotskoj (inače najpoznatiji po dimljenim viskijima koji se tamo proizvode) ponosi se sa 22 različite autohtone otočke biljke koje se ručno beru tokom godine.

Sve bismo vam ih rado nabrojali, međutim većina njih nema nazive na hrvatskom jeziku, ali ih možete pronaći otisnute na The Botanist boci na latinskom. Osim spomenutih biljaka, The Botanist u svom sastavu sadrži i 9 ‘standardnih’ botanika koje ginu daju prepoznatljiv okus: borovica, kora limuna i naranče, korijen anđelike, sladić, …

Kako The Botanist vjeruje u autohtonost i sezonalnost svojih sastojaka, isto predlaže i kao načine njegova serviranja. 

_DSC9554

Srećom, za razliku od ostatka svijeta, većina nas treba vjerojatno samo prošetati po dvorištu ili susjedstvu kako bismo ubrali list smokve.

Sastojci

  • 40 ml The Botanist 
  • 120 ml Schweppes Indian Tonic
  • 5 ml svježi sok limete (može više, može manje – nama je ovako najbolje)

Metoda

U vinsku/visoku čašu ulijemo The Botanist gin i svježi sok limete te napunimo čašu ledom do vrha*. 

_DSC9591
_DSC9602
_DSC9613

* Puna čaša leda nam osigurava konstantnu ohlađenost pića sa minimalnim razvodnjavanjem

_DSC9633

Preko leda ulijemo Schweppes Aromatic Tonic i sve zajedno lagano promješamo od dna prema vrhu kako bi izmiješali sastojke te dodamo još leda ako je potrebno. 

_DSC9670
_DSC9691

Na kraju ukrasimo krakom svježeg smokvinog lista.

Smokvin list odrežemo što bliže početku samog lista, namočimo u hladnu vodu 5-10 min i ‘isčetkamo’ površinu mekanom četkicom ili mekšim djelom spužvice za suđe.

_DSC9733

Pro tip za prave šmekere no.1: Za potpuni doživljaj spomenutih divota smokvinog lista, infuzirajte ih direktno u bocu (ili posudu sa strane) i ostavite 30-60 min na sobnoj temperaturi (u frižideru će infuzija biti bolja, ali će duže trajati). Za 700 ml The Botanista trebat će vam oko 60g smokvinog lista**. Procijedite i uživajte!

_DSC0591

Pro tip za prave šmekere no.2: Sve isto kao i u Pro tipu no.1, ali ovaj puta smokvin list sušimo. To možemo učiniti tako da ga ‘prešamo’ među stranicama prazne bilježnice, na suncu (nama su se ovi rezultati najviše svidjeli), u pećnici ili frižideru. Što god radili, uvijek ih odvojite jedan od drugoga kako ne bi zadržali vlagu i posmeđili. Na ovaj način infuzija je još snažnija, a tekućina prozirnija, i treba nam samo 6-7 g za 700 ml The Botanist gina.

Procijedite i uživajte!

Please drink responsibly.

Marko Pećnik, Premium Spirits Brand Ambasador CCHBC Hrvatska

_DSC0557