Quiche sa skutom i mladom blitvom

#welovelocal recept za Journal.hr

Obožavam quiche. Prhko tijesto, fini nadjev, mlado povrće – njam!

Ovaj put sam quiche radila s blitvom, ali divan je i u kombinaciji s mladim porilukom (prodinstanim na maslacu) i pancetom. Recept za nadjev mi je dala frendica Anita prije nekih desetak godina i koristim ga kao bazu, a igram se s povrćem, sirevima i začinima. 

Prhko tijesto:

  • 250 gr brašna, plus još malo za posipanje
  • 1 žlica neutralnog biljnog ulja
  • pola žličice soli
  • 125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 1-2 žlice hladne vode

 

Nadjev:

  • 1 kg mlade blitve
  • 170 ml domaćeg kiselog vrhnja ili milerama
  • 10 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica senfa
  • 300 gr skute
  • 1 jaje
  • sol, papar i ostali začini po volji

Prhko tijesto se zaista isplati napraviti doma. Nije neki kunst, ne morate biti ništa specijalno talentirani i brzo je gotovo. Brašno stavite u posudu i napravite udubinu u sredini. Dodajte ulje, sol i maslac. Utrljajte maslac u brašno. Navlažite s malo vode da se tijesto poveže. Kratko umijesite rukom – što ste brži u ovome, tijesto će biti bolje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se odmori u frižideru bar pola sata, može i do 24 sata. Izvadite tijesto van da dođe na sobnu temperaturu prije nego ćete ga izvaljati. Pobrašnite radnu površinu, izvaljajte u krug debljine 5 mm te premjestite u kalup za pite. Pecite na prazno na način da stavite masni papir na tijesto i ubacite grah ili rižu – 10 min na 200 stupnjeva. Izvadite papir i grah pa pecite “golo” tijesto još 10 min. Ostavite da se malo ohladi prije nego dodate nadjev. 

Mladu blitvu blanširajte pa u bacite u hladnu vodu, ocijedite i narežite. 

Kiselo vrhnje, slatko vrhnje, jaje i senf pomiješajte sa skutom. Začinite po želji. U tu smjesu dodajte mladu blitvu. 

Izlijte u tijesto i pecite na 180 stupnjeva nekih pola sata, odnosno dok se nadjev ne stisne. Poslužite mlako. 

Processed with VSCO with a5 preset