Sataraš
Sastojci
- rajčica
- paprika
- chili papričica
- tikvice
- patlidžan
- češnjak
- maslinovo ulje
- začini po želji
Priprema
Puno je varijanti sataraša – vjerojatno onoliko koliko i kuharica koje ga pripremaju. I sama radim sigurno 3-4 varijante, ovisno o tome što imam doma. Ovaj recept radim najčešće usred ljeta kada je mamin vrt pun povrća pa u sataraš ubacim sve što naberemo. Ove godine ga kuham i za najmlađeg člana, sve kao za nas, samo bez soli.
Dakle, svo povrće narežite na kockice otprilike iste veličine. U tavu na hladno stavite maslinovo ulje pa prvo rajčice koje će kao podloga otpustiti vodu pa se ništa neće primiti, a sve će se lijepo “dinstati” u njihovom saftu. Ja ne gulim kožicu. Osobno me to ne smeta, a i kad su rajčice domaće onda nema ni potrebe.
Na rajčicu dodajte papriku pa patilidžan i na kraju tikvice. Čak ni patlidžan ne solim ranije da pusti vodu, već mi je ok da navlaži malo sataraš te da upije sve sokove tijekom kuhanja. Češnjak samo “zdrobim” nožem i očistim te ga ostavim u komadu da samo nježno aromatizira sataraš. Od začina stavim ono što imam svježe doma – bosiljak, ružmarin, timijan, majčinu dušicu, origano – sve funkcionira.
Neka se krčka pola sata na laganoj vatri, a vi svako malo promiješajte da se sve lijepo sjedini.
Poslužite kao prilog uz bilo koje mesno jelo. Ja ga jedem i samog, kad se zaželim povrća. Ili uz toplu domaću bučnicu, za koju vam isto uskoro stiže recept.
Dobar tek!